Een jonge tawny port met een immense complexiteit van rijp rood fruit (kersen, pruimen) en eikenhout. De geur is zeer verfijnd. In de smaak ook duidelijk gedroogd fruit en noten, het resultaat van oudering op eikenhouten vaten. Het fruit is prachtig in balans met het zoet. De tannines zijn zacht en mollig. Elke slok is lang genieten.
Spijs & moment
Desserts en kazen, dat zijn twee voor de hand liggende keuzes. Ga je voor zoet? Een (kerst)cake met mincemeat, romige desserts zoals crème caramel of een zelfgemaakte vijgen- of pruimentaart. Ga je voor kaas? Stilton, cheddar en schapenkaas (bijv. de Portugese rijke, romige Queijo da Serra).
Past goed bij: kerstcake, crème caramel, vijgentaart, Stilton, schapenkaas
Mooie complexe port met rijp rood fruit en eikenhout, verfijnd en zacht
Er zijn twee grote portsoorten te onderscheiden: ruby en tawny. Tawny ports zijn blends van meerdere oogstjaren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tawny, tawny Reserve en tawny ports met een leeftijdsaanduiding. Een tawny zoals deze Royal Oporto moet minimaal drie jaar op hout rijpen. Dit geeft de port zachtheid en complexiteit.