Tenuta Ca'Bolani in Friuli werd in de jaren ‘70 overgenomen door de familie Zonin en heeft sindsdien gezelschap gekregen van de naburige landgoederen Ca' Vescovo en Molin di Ponte. Samen is dit nu het grootste wijngoed in Noord-Italië.
Omzoomd met 999 cipressen die een buitengewone biodiversiteit creëren en beschermen, is Ca ' Bolani een wijndomein waar wijnstokken en de natuur perfect op elkaar zijn afgestemd. De 570 hectare zijn aangeplant op alluviale, mineraalrijke grond ingeklemd tussen de zee en de bergen. Ca'Bolani ligt minder dan 15 km van de Adriatische Zee en minder dan 70 km van de Alpen. Dankzij deze ligging heeft Ca'Bolani een behoorlijk temperatuurbereik tussen dag en nacht, wat werkt als een soort aromatische booster voor de wijnen. Het helpt bijvoorbeeld de druiven een breed en rijk geurenspectrum te geven. De nabijheid van de zee met zijn verkoelende zomerbries heeft zeker invloed met een wat ziltig en kruidig karakter op de wijnen. De bodem is van gemiddelde structuur en is kleiachtig met aders van grind, die zorgen voor een uitstekende afwatering. Bovendien is het oppervlak bekleed met stenen die helpen de druiven beter te laten rijpen omdat ze overdag het zonlicht reflecteren en tegelijkertijd warmte vasthouden gedurende de nacht.
In de afgelopen decennia is er veel werk verzet in de wijngaarden om het juiste stuk land bij de juiste druiven te matchen. Hun doel met, bijvoorbeeld de Pinot Grigio, is om een wijn te produceren die de zuiverste en meest significante uitdrukking is van dit druivenras in heel Friuli.
Hoewel Friuli en Ca’Bolani beroemd zijn om hun witte wijnen, moet worden opgemerkt dat ze zich in dezelfde 'Alpha'-klimaatzone bevinden als Bordeaux, met dezelfde uren aan daglicht en zonneschijn hebben. De klassieke Bordeaux-variëteiten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot doen het hier allemaal goed, maar de eerste plaats wordt gegeven aan Friuli's eigen inheemse rode druif - Refosco di Penduncolo Rosso. De trots van Ca’Bolani.
Website Ca'Bolani