Deze diep robijnrode Banyuls is rijk, rijp en zoet. Met een complexe geur van gekarameliseerd fruit, chocolade, gedroogd fruit (pruimen) en geroosterde noten. De smaak is exceptioneel geconcentreerd, rijk en met zijdezachte tannines. Met een lange gelaagde afdronk. Een opwindende zoete wijn.
Spijs & moment
Banyuls is beroemd om zijn match met lekkernijen van chocolade: brownies, Sacher torte of een moelleux van chocolade. Lekkere alternatieven zijn desserts met rode bessen, toffee, karamel of koffie. Geen zin in zoet? Schenk hem dan bij blauwaderkaas of een krachtige paté.
Past goed bij: chocolade, toffee-, karamel- en koffiedesserts, blauwe kaas, hertenpaté
Vin Doux Naturel van uitstekend niveau, complex, geconcentreerd en zijdezacht
Banyuls is een ‘vin doux naturel’. Dit zijn zoete (dessert)wijnen die van zowel witte als blauwe druiven kunnen worden gemaakt. Tijdens de vergisting wordt alcohol toegevoegd. Hierdoor sterft de gist en stopt de vergisting voordat alle suikers zijn omgezet. Met als resultaat een zoete wijn. VDN-wijnen zijn de specialiteit van de Franse streek Roussillon.