Crusted Port is een zeer Britse creatie, sterk geassocieerd met de Britse porthuizen en vaak oorspronkelijk gebotteld uit vat in het Verenigd Koninkrijk. Sinds de bulkexport in 1996 werd stopgezet, is dit werk nu beperkt tot de kelders in Portugal. De wijn is een blend van verschillende jaargangen, elk minimaal twee jaar gerijpt in vaten, alvorens te blenden en te bottelen zonder filtratie. De wijn wordt vervolgens vaak drie jaar op fles gerijpt voordat hij op de markt wordt gebracht. De enige datum van betekenis is de botteldatum, waaruit iets van de waarschijnlijke betrokken jaargangen kan worden afgeleid. In het glas heeft het nog donkere karmozijnen tint. De neus is direct en krachtig. Zelfverzekerd met een romige textuur naar het zwarte fruit, geparfumeerd met viooltjes, rozenblaadjes en teer. Ondersteund door rijpe tannines en fijne zuren. Indrukwekkend. De stijl lijkt op Vintage port, omdat hij rijkelijk gestructureerd en gearomatiseerd is, maar zonder het geld te hoeven neerleggen dat gewoonlijk nodig is voor dergelijke wijnen, noch de vele decennia te hoeven wachten die Vintage port gewoonlijk vereist voordat hij klaar is om te drinken.
Spijs & moment
Een uitstekend toetje op zichzelf! Maar natuurlijk ook te genieten samen chocolade nagerechten. Een zeer goede match met blauw schimmelkazen. Klassiek met Stilton! Zet de fles eerst een tijd rechtop voor opening, zodat het depot kan bezinken. Een uur of twee in de karaf decanteren alvorens uit te schenken. Kan ook nog in eigen kelder gewoon doorrijpen.
Poor man's vintage... ? In ieder geval een betaalbaarder alternatief voor een uitstekende kwaliteit. Intens en complex. Zwart fruit, geparfumeerd met viooltjes, rozenblaadjes en duidelijk wat gebrands.