De natuurlijke teelt van de wijngaarden en een verfijnde wijnbereiding ten gunste van expressieve wijnen vereist tijd, geduld en soms een beetje moed. De wijnboeren van Haltingen zien dit graag als een stimulans om druiven van hoge kwaliteit te produceren. In 2009 hebben ze zichzelf als coöperatie en hun wijnen volledig opnieuw gedefinieerd om de kwaliteit van de wijngaarden, de kelder en daarmee ook de flessen te verbeteren. Sindsdien staan ze onder leiding van de competente oenoloog Markus Büching en zijn gefocust op duurzame wijnbouw en langzame rijping. Zo ontstonden expressieve en droge Haltinger-wijnen met veel fruit en frisheid, die ook nog eens goed bij veel gerechten passen. Geleidelijk maar zeker worden de ambitieuze doelen bereikt. Tegenwoordig produceren de 110 wijnboeren uit Haltingen in Markgräflerland in Baden (net boven Basel) een groot aantal verschillende wijnen in verschillende variëteiten op ca. 50 hectare wijngaarden, waarvan een deel ook biologisch wordt verbouwd. De wijnen overtuigen steeds vaker de neuzen van de vakjury's. Niet voor niets hebben de wijnboeren van Haltingen de afgelopen jaren talloze onderscheidingen ontvangen. Met de consistentie in de wijngaard en de knowhow van de ervaren keldermeester ontwikkelen de wijnen op de zonovergoten locatie in het drielandenpunt van Duitsland steeds meer een eigen persoonlijk profiel.
De belangrijkste druivenrassen van de Haltinger-wijnmaker zijn Gutedel (Chasselas in het Frans) en Pinot Noir. Men teelt ook op kleinere schaal Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Gewürztraminer.
Website: Haltinger Winzer