In de Colchagua-vallei bevinden zich de wijngaarden dicht bij de kust (25 km) waar de Carmenère druiven voor deze Montes Alpha Special Cuveé volledig kunnen rijpen. Het kleine percentage Merlot en Cabernet Franc (beiden 5 %) dat in deze blend wordt gebruikt komt ook van deze zachte glooiende hellingen. De Carmenère wordt altijd als laatste geoogst en heeft daardoor extra veel aroma's. 60 % van de blend kreeg nieuw Frans Eikenhout tijdens de rijping van 12 maanden en dat is duidelijk merkbaar in de wijn! Diep karmijnrood van kleur en er is een complexe aanwezigheid van geroosterd eikenhout, met tonen van chocolade, tabak en leer, goed gecombineerd met de overdadige fruitaroma's van rijp fruit, zoals pruim, vijgensiroop, kers en bramen. De smaak is rond en evenwichtig, met tonen van zwarte peper, toast en zuivel. De wijn heeft een stevige body en een elegante lange afdronk.
Spijs & moment
Dit is wel echt een “parillada” wijn. Dat lijkt haast vanzelf te spreken met deze Chileense blockbuster. Maar tegelijk kan hij ook prima bij rosbief uit de oven, spaghetti bolognese, lasagna, en wilde paddestoelen ravioli. Wel even een half uur van tevoren in de karaf voor het beste resultaat.
Deze Carmenère is wel echt “the special one”. Een forse intensiteit met veel dik zwart fruit, geroosterd eikenhout en tabak. Optimale rijpheid hier. Snij die sappige Côte de Boeuf maar aan!